Kupán Károly 1951

Kupán Károly 1856 – Kupán Károly 1889 – Kupán Károly 1922 – Kupán Károly 1951
Házasságkötés: 1981; Karádi Magdolna;
Gyerekek: dr. Kupán Krisztina biológus kutató és Kupán Kinga CFA végzettségű közgazdász matematikus.
Képzettségem: Fizikus – mérnök – katonatiszt
Lakhely: Budapest
Elérhetőség: Kupan.Karoly@gmail.com

 

Ha nem kell bozótvágó az utadhoz, az nem a te utad. /Joseph Campbell/

Kupán Károly

3 éves koromban Budapestről Miskolcra költöztették családunkat. Valójában én mindebből semmit nem vettem észre, de anyám belebetegedett és sohasem szokta meg Miskolcot. 56-ból a tankokra emlékszem, no meg a „Megyünk Amerikába” nevű társasjátékra. Ez valami körjáték volt ami abból állt, hogy körbe-körbe rohangáltunk és azt kiabáltuk, hogy megyünk Amerikába. Aztán mikor szüleim már mindent összepakoltak mindhárman skarlátosak lettünk, a teherautó pedig nélkülünk ment el.
Nagy jelentőségű volt, hogy a Földes Ferenc gimnáziumba jártam, ami akkor is, ma is az ország egyik legjobb iskolája. Igen sokat köszönhetek kedves barátomnak dr. Hevesi Attila földrajz-biológia tanáromnak – aki immár akadémikus és Miskolc díszpolgára – , akivel bejártuk Erdélyt, a Bükköt és feltúrtuk az Anna barlangot és akit valójában korán meghalt apám helyett apámnak tekintettem.

Az egyetem előtt 11 hónapig katona voltam. Olyan rossz, hogy 11 hónap alatt egyszer engedtek haza, vagy kétszer voltam a városban és aligha készült krumplileves a személyes közreműködésem nélkül. Viszont lehetetlen volt nem észrevenni, hogy értem a „Zöld könyvet” (harcászat), hogy a fegyverekhez néhány hónap után jobban értettem mint a tisztek elsöprő többsége. Aztán jött a nagy Tiszai árvíz (1970), ahol az ember találkozott azzal az érzéssel, hogy valóban fontos dolgot csinál. És fura módon értékelték is. Tény, hogy sok-sok évvel később századosként kaptam obsitot, ami a civilek számára a békében elérhető legmagasabb katonai rendfokozat. A „diplomamunkám” az volt, hogy 147 katonát és 22 orvost vezetve 5 nap alatt állítsak fel egy kórházat a Bikács melletti réten.
Félvezető konstruktőrként kezdtem pályámat, de a lányom megszületésekor megalapítottam saját cégemet, amelyben rendkívül érdekes munkákat végeztem.

Az igazi eredményem a lányaim sikere.

 

CV
Szakmai életrajzot mindig kell írni, mert az embereknek joguk van tudni ki vagy, de egy idő után már megengedheted magadnak, hogy ne az a szokványos életrajz legyen.

 

Írások.
Egy bizonyos kor felett az embernek keletkezik mondanivalója. Néhány éve már leírom őket.

Az élet apró-cseprő dolgairól:
A gyűlölet ereje
És Te asszertív vagy?
Foghúzás
A hit
Zuhanás
Vitorlázás a tengeren
Tiszavirágzás
Az ÚT
Baleset
A terrorizmus
Civakodás
Orvosnál
Sport
A kézfogás
Miért mennek el a fiatalok?

Szakmai írások:
Ezek az írások a Cégmenedzselés című folyóiratban és szakmai posztokban jelentek meg. Megtalálhatók az ERPcsere.hu, a BI-control.hu és az ERPtanacsadas.hu oldalakon is. Az írásoknál alapvető szempont a közérthetőség, célja elsősorban a tájékoztatás és az ismeretterjesztés. A leginkább a cégvezetőknek szóló cikkek egy része információ,- és szervezéselmélet témakörében készült, kedves területem a termelés és termelésirányítás, de sok cikk szól a szakterületek a határairól és nem szokványos kérdéseket is gyakran tárgyalok. Általában minden nagyobb munkát egy cikkel zárok le, amelyben a tapasztalatokat osztom meg.
A cikkek csak olyan témában készültek, amelyben professzionális szintű tanácsadást is nyújtottam vagy nyújtok ma is.
Hatékonyság
Igények piramisa
Könyvelgetünk

Alább a 2019-es év hónapra bontott látogatottsága látszik. Miután ezek a cikkek viszonylag szűk körnek szólnak, úgy tűnik érdemes volt megírni őket.

Civil írások:
Egyszerűen nem tudom eltűrni az igazságtalanságot és az állampolgárokkal való packázást. Hiába minden, nem megy, hogy szó nélkül lenyeljek nem tetsző dolgokat. A cikkek célja a közélet zavarainak, a hibás működéseinek bemutatása és annak megértetése, hogy a demokráciát nem kapjuk, hanem ki kell harcolni.
Intrum Justitia per
Megfélemlítés
Parkolási per
ELMŰ per